Jo Vally brengt cd én vinyl ‘45/65’ uit én stelt op moederdag 12 mei zijn nieuw album voor in Kasteel van Eernegem: “Ik ben al 45 jaar met pensioen, want zingen doe ik zo graag” » Krantenkoppen België (2024)

Op 12 oktober 1958 zag Valère Lauwers het levenslicht in Wolvertem. Twintig jaar later begon hij te zingen. In oktober jl. werd hij 65 jaar, en hij staat ook al 45 jaar op het podium. Zijn doorbraak kwam er voor Jo Vally in 1989 dankzij het VTM-programma ‘Tien-om-te-Zien’ met het nummer ‘Neem Mijn Hart’. Vanaf dat moment bleef Jo maar scoren. We zijn nu al méér dan 30 jaar later en nog altijd staat Jo veelvuldig op een podium in Vlaanderen. Deze Vlaamse zanger verkocht ook al méér dan één miljoen albums in zijn carrière.

Jo Vally ©CNR Records

Ter gelegenheid van dit dubbel jubileum komt er op vrijdag 3 mei een nieuw album uit: ’45/65’. Voor ons een gelegenheid om met onze auto eens naar CNR Records in Niel te bollen, waar Jo enkele journalisten te woord stond over zijn nieuwe cd/vinyl en voorbije muzikale jaren.

Ik herinner mij dat je zei tijdens de lancering van je vorig album ‘De Weg Naar Het Geluk’ dat het wellicht je laatste fysiek album zou zijn wegens de dure productiekost. En kijk, je bent hier toch terug met een nieuw album. Verkocht het vorige dan toch zo goed?

Jo (lacht): “Beste kameraad: eerlijk, ik mag niet klagen, maar het is niet meer zoals in de beginjaren. Je hebt een cd nodig, want de fans willen regelmatig iets nieuws van je horen. Een album blijft een visitekaart, een bewijs dat je nog bestaat en bezig bent met muziek. Je blijft verplicht van muziek te maken. Het vorige album deed het goed in vergelijking met de huidige verkoopcijfers. Ik ben nu 45 jaar bezig, 65 jaar jong. Ik ben bezig aan een overgangsperiode. Ik wilde nog eens een goed album maken. De laatste? Zeg nooit nooit! Maar ’t is niet meer zoals vroeger. Toen brachten we ieder jaar een nieuwe cd uit, maar die tijden zijn voorbij. Nu denk ik dat dit mijn laatste album zal worden. De geschiedenis is zich aan het herhalen. Daarom besloten we van nu ook een vinyl uit te brengen en daar ben ik heel blij mee. Vinyl is iets dat terug komt bij ons publiek. Dat ondervond ik ook al bij mijn vorig album, want toen kreeg ik al die vraag van veel fans. Ze vroegen ook naar een USB, maar dat krijg je niet in de winkelrekken hoor (lacht). Er is ook vraag naar een cd en dus maakten we ook een cd. De vinyl is een dubbele geworden. Jawel…”

Je begon 45 jaar geleden bij de platenfirma CNR en na 45 jaar keerde je terug naar CNR. Vroeg je dat zelf of was CNR vragende partij?

Jo: “Een combinatie van de twee. Ik had nog regelmatig contact met Tom De Meijer van CNR. Tom en ik zijn altijd kameraden gebleven, bleven respect hebben voor elkaar. Enkele maanden geleden had ik hem aan de telefoon en ik vertelde dat ik bezig was met een nieuw album. Ik zei dat ik ook vinyl wilde uitbrengen, maar ik wist niet hoe ik dat moest doen. Hij stelde voor van eens langs te komen. Ik deed dat. We spraken erover en zo ontstond deze samenwerking. Je keert ook altijd terug naar de roots van waar je komt hé. We hadden jarenlang een schitterende samenwerking. We bereikten platina én dubbel platina. In Vlaanderen verkocht ik méér dan één miljoen albums.”

Toen ik de titel ‘45/65’ zag, dacht ik dat het een verzamelalbum zou worden, maar je koos toch voor nieuwe songs. Waarom geen BEST OF?

Jo: “Omdat ik een tijd geleden ‘De 100 Allerbeste’ uitbracht naar aanleiding van mijn show in Kursaal Oostende. Ik denk dat er zo’n 100 songs opstonden. Nu zijn het ook nieuwe nummers en slechts twee covers. Eigen werk vind ik heel belangrijk. Het zijn allemaal liedjes die ik op het podium kan brengen. Dat vind ik tof. Het is een gevarieerd album, waarop ik heel trots ben. Ik hoop dat het publiek ook positief erop reageert.”

Je start met ‘Een Wonder Dat Liefde Heet’. Toen ik dat lied deze morgen beluisterde, dacht ik dat dit gaat over verliefdheid en de geboorte van uw kleinkinderen. Want dankzij liefde komen er kindjes ter wereld. Of luisterde ik niet goed? Was ik nog niet wakker?

Jo: “Maar ‘Een Wonder Dat Liefde Heet’ kan van alles zijn. Ook een nieuw album is een wonder. Dat is een beetje beeldspraak. In teksten moet je dat een beetje relativeren. Ik heb ondertussen zes kleinkinderen. Het kleinste werd pas in november geboren. Dat is telkens een wonder hé. De kleinkinderen zijn heel muzikaal. Tijdens ons zomerfeest komen ze ook af en staan ze op het podium. Ella is 5 jaar en ze zingt dat liedje ‘Een Wonder Dat Liefde Heet’ van ’t begin tot ’t einde mee. Prachtig toch, echt geweldig!”

Zoals gezegd, beluisterde ik deze morgen de link met uw nieuwe songs. Waarover gaat ‘Een Keer In je Leven’?

Jo: “Iedereen komt iets tegen in zijn leven dat hij/zij maar één keer meemaakt. Meestal gaan mijn teksten over de liefde, want ’t is ook het mooiste onderwerp om over te zingen. Maar ‘Een Keer In Je Leven’ moet je bekijken als volgt: wat je ook onderneemt, wat je ook doet, gaat het over liefde, een geboorte, de opening van een winkel… maar één keer kan er iets wonderlijk gebeuren. Eén keer is iets dat voorvalt en dat je nooit meer tegenkomt.”

Ik ga hier niet iedere song bespreken, maar ik wil toch eens stilstaan bij ‘Het Is Weer Zomer’ met een kinderkoor. Van uw vrolijke song zal de zon vast en zeker weldra uitkomen. Juist, want het is een vrolijke song hé.

Jo: “Ik ben blij dat je dit zegt, ik ben het met je eens. ‘Het Is Weer Zomer’ ontstond vorig jaar met de vakantie. De klein mannen gaan dichtbij ons huis naar school. Noah is voor haar leeftijd volwassener. De vakantie begon, maar ze was aan het wenen. Ik zei: Allez, waarom moet je wenen? Het is vakantie? Zij zei: Ja, maar ik mis mijn vrienden en ik mis de juf, die was ook aan het wenen. Ik dacht toen: Oei! Ik sloeg dat op en dacht eraan om er eens een lied over te maken. Toen ik met de producer samen zat, stelde ik voor van een tekst te maken over de blijheid van de vakantie, maar uiteindelijk missen ze toch hun vriendjes of vriendinnetjes. Bij sommige is het zelfs zo dat ze na het zesde leerjaar veranderen van school en dat ze dan hun vriendjes niet meer zien. Maar ik vind het leuk geschreven van als ik mijn vriendjes mis, dan kijk ik op de app. Dat is nu de moderne tijd hé. Zelfs de klein mannen lopen rond met een gsm. Ze kunnen hun vriendjes dus nog zien én horen. Van zodra ze die écht missen, gaat de schoolpoort al terug open. Wat leuk is aan dit liedje is dat de klein mannen meezingen. Ze zijn zo muzikaal aangelegd en dat mocht dus niet ontbreken. Enkel Stan is meer een voetballer, maar de rest is heel muzikaal. Noah en Ella zijn talenten, Bo en Juul zijn nog te klein. Samen met hun vriendjes van school trokken we de studio in. De producer zei zelf dat mijn kleinkind van zes jaar heel goed zingt. Echt stemvast. Ik denk wel dat de opvolging is verzekerd, maar de showbizz in Vlaanderen is niet eenvoudig. Als ze er écht wilt voor gaan, dan moet ze eerst haar studies afwerken en eventueel naar het buitenland trekken.”

‘Ik Zie Je Zo Graag’ is eveneens een opgewekt nummer. Jij ziet er vééééél graag, maar wie zie je écht graag?

Jo (lacht): “Ik zie doodgraag mijn vrouw Marcella én ook doodgraag mijn dochter en kleinkinderen. Ik maakte van alles mee in mijn leven, ups en downs. Privé kwam het gelukkig ook allemaal goed. Wie niets tegenkomt, werpe de eerste steen. Ik overwon het en ik ben daar blij mee. Ik wil in de toekomst méér tijd vrijmaken voor mijn gezin. Muziek brengt altijd vreugde en vriendschap onder de mensen. De klein mannen komen bij ons thuis en die zetten direct muziek op. De kleinste zegt dan: Opa, ik zie je ook graag hoor! Dat zegt ze wanneer ze het liedje ‘Ik Zie Je Zo Graag’ hoort weerklinken.”

‘Kies Ik Voor Jou’: in uw ‘jonge leven’ stond je ongetwijfeld ook al voor zo’n moeilijke keuze. Precies een autobiografisch nummer of eerder toevallig?

Jo: “Een combinatie van beiden. Zoals ik al zei, je komt in je leven van alles tegen. De showbizz is… Als ik aan de jaren negentig tot 2015 – en je kent die jaren ook wel nog! – terugdenk, dan waren dat schitterende, plezante en euforische jaren. Ik was veel weg. Je moet heel sterk zijn om niet iets fout te doen. Is dat fout? Neen, dat is iets dat menselijk is. Daarom is dat liedje wel toepasselijk, want uiteindelijk zeg je: Kies ik voor jou!”

Je nieuwe single heet ‘Dansen Met Jou’, een bekende melodie van inderdaad The Cats. Ook een vrolijke song.

Jo: “Eigenlijk zijn deze liedjes allemaal goede singles, maar het oog viel op ‘Dansen Met Jou’. Maar ook ‘Het Is Weer Zomer’ moeten we in de zomer vooruitschuiven. Het is een single, een opgewekte song, meeslepend, met de kinderen die het meezingen…

©Daniël

Je bent 65, maar je ziet er veel jonger uit en dat is niet om te slijmen. Schrikt die leeftijd je af?

Jo: “Ik ben met pensioen hé! Ik ben al 45 jaar met pensioen, want muziek maken en op een podium staan is het liefste wat ik doe, maar het is wél werken. Je mag dat niet onderschatten. Wanneer je twee keren 1 uur 15 minuten op een podium staat, dat voel je dat. Je krijgt veel energie terug van het publiek. Maar wat ik doe, noem ik niet werken. Ik doe dat heel graag, al heel mijn muzikaal leven. Als ik lees dat bepaalde mensen uitkijken naar hun pensioen, dan begrijp ik dat niet. Je moet je werk toch graag doen. Bij mij begon dat als hobby toen ik twaalf jaar jong was. Dat bleef maar groeien én duren. Als je dan enkele jaren later kan zeggen dat dit mijn beroep kan worden en dat je dat kan blijven doen. Ik vond dat heel tof. Recent had ik een babbel met de fantastische mens Metejoor. Hij is nu één van de artiesten die wij waren in de jaren negentig in de Tien-om-te-Zien periode. Nu zijn dat ook CAMILLE, Metejoor, Pommelien Thijs, Aaron Blommaert, Berre.. Respect hoor voor hen!”

Je staat 45 jaar op de planken. Logisch dat je zal proberen ook de 50 jaar te bereiken. Een gouden jubileum als artiest.

Jo: “Beste PADI, ik weet niet wat er met mij kan gebeuren. Ik kan opstaan, mij niet goed voelen, naar een dokter gaan en het kan verkeerd aflopen. Ik denk aan onze vriend Paul Severs, die ons ook vlug verliet. Een artiest moet vooruitzichten hebben, moet naar iets toeleven.. Soms denk ik daar wel eens over na, maar zolang ik mij gezond voel, zolang ik het mag doe, zolang er nog publiek is voor mij, zolang de fans mij volgen, wil ik blijven zingen. Ik ga niet op een podium staan wanneer ik innerlijk denk dat het genoeg is geweest. Ik zei het al: ik heb nog zes kleinkinderen; Ik wil er zijn voor hen. Als er van die klein mannen in de muziek willen gaan, dan wil ik een helpende opa zijn en hen gouden raad geven. Voor mezelf weet ik al waar het einde is. Als ik op mijn 70ste nog kan én mag op een podium staan, dan is het genoeg geweest. Dat is een mooi afscheid.”

Je komt naar West-Vlaanderen om je nieuwe cd voor te stellen. Je vertoeft graag in West-Vlaanderen hé!

Jo: “West-Vlaanderen is geweldig! Maar ik vind ook Limburg geweldig. Ik vind heel Vlaanderen geweldig. Sommigen Limburgers zeggen dat ik er weinig kom, maar dat is al altijd zo geweest. Ik zie dat ook bij andere artiesten. Limburg is voor ons geen grote muzikale visvijver, alhoewel het voor mezelf in de voorbije jaren beter is geworden. Ik stond al in Tongeren, Riemst, Sint-Truiden. Limburg ik kom af hé! In West-Vlaanderen heb ik mijn hart verloren. Ik kom veel naar Middelkerke. Ik kom graag naar de kust, vooral naar Middelkerke. Ik kwam daar van jongsaf aan. Mijn peter en meter hadden daar een huisje ‘Moedersdroom’. Toen hadden de huizen allemaal een naam. Daar ging ik regelmatig naartoe. Zo is dat altijd gebleven. Ik trek ook naar Blankenberge, Nieuwpoort en Oostende. Knokke minder. In het Kasteel van Eernegem zal ik het album in de kijker plaatsen. Ik breng de liedjes van de eerste tot het dertiende liedje, en dit op moederdag.”

Ochja, doe je terug uw zomerproject in Wolvertem?

Jo: “Jawel, tussen 3 en 25 augustus houden we opnieuw Zomerfeesten in de feesttent in de Jan Hammeneckerstraat 28 in Westrode. We doen o.a. een openingsfeest, Italiaanse avond, ontbijt, foute avond, kinderdisco & barbecue, vedettenparade, slotapotheose. Alle info vind je terug op de website.” (PADI)

De cd/vinyl ‘45/65’ is vanaf vandaag – vrijdag 3 mei – te koop in de platenwinkel of te beluisteren via de grote streamingsplatforms. Op zondag 12 mei is Jo Vally mét pianist en bassist vanaf 12 uur present in Kasteel van Eernegem, Zedelgemsesteenweg 166 in Eernegem. Hij zingt live zijn dertien songs van het album. De brunch en het optreden (all-in, tot aan de koffie) kost 65 euro. Reserveren bij Fabienne: 0477 36 81 55. Op zaterdag 18 mei treedt Jo Vally om 14 uur op in de Sint-Theresiazaal in Wevelgem. Op zondag 19 mei staat hij om 20 uur op het Marktplein in Middelkerke. Andere optredens: www.jo-vally.be

The post Jo Vally brengt cd én vinyl ‘45/65’ uit én stelt op moederdag 12 mei zijn nieuw album voor in Kasteel van Eernegem: “Ik ben al 45 jaar met pensioen, want zingen doe ik zo graag” is provided by KW.be.

Jo Vally brengt cd én vinyl ‘45/65’ uit én stelt op moederdag 12 mei zijn nieuw album voor in Kasteel van Eernegem: “Ik ben al 45 jaar met pensioen, want zingen doe ik zo graag” » Krantenkoppen België (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated:

Views: 5885

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.